téma / társadalom

Demokratikus valóságshow

» » írás

Szinte már álmunkból felkeltve tudjuk a népszerű mantrát, miszerint a legújabb közösségi médiafelületek és azoknak a használata radikálisan megváltoztatja az életünket. A "bezzeg régen" típusú szólamokon azonban kevesen tudnak túllendülni, s az például már sokkal kevésbé téma, hogy a demokráciát mennyiben forgatja fel a közösségi oldalak világa.Az alapoktól kell újraépíteni az oktatást

» » írás

A hervasztó valóság ehhez képest az, hogy a rendszerváltás utáni kormányok mindegyike jól irányzott rúgásokkal igyekezett padlóra küldeni az oktatást, csak az mostanra jutott el odáig, hogy szinte mozgásképtelenné vált. Több mint tíz éve folyamatosan csökken GDP-hez mérten az oktatásra szánt összeg, s rendszerváltás utáni 1992-es 6,6%-os csúcsot nem hogy elérni, de még megközelíteni sem sikerült.


Krisztusi vérszomj made in USA

» » írás

Na meg néhány melegszívű, gyermekbarát veterán katona is rendszeren kapott egy-egy asztalt az iskola aulájában. Puskák helyett füzetekkel, és gondosan kidolgozott életpálya modellel voltak felfegyverkezve. És amit a két csengetés közt működő toborzóiroda a fiataloknak kínál: suli után pár év szolgálat, utána pedig a sereg a felsőoktatás finanszírozásába besegít. Az ajánlat kecsegtető, csak azt a néhány évet kell túlélni.


Szabadfogás 21. adás

» » futószalag

Geciző S. Lajos népnemzeti oligarchánk kegyvesztésének elsődleges következménye, hogy médiabirodalma lassan kénytelen - a piaci körülményeknek megfelelve - emészthető kontentet produkálni. Ezen folyamat első eredménye a HírTV Heti Hetes klónműsora, melyben nyomokban értelmet, valamint fontos társadalmi kérdések körüli vitákat vélünk felfedezni.


Ezért buknak el az egészségügy átalakítási kísérletei

» » idegen tollak

Alapvető adatok nem állnak rendelkezésre a magyar egészségügyben a megalapozott döntésekhez, az egészségügy átalakítását célzó eddigi kísérletek a politikai akarat hiánya miatt haltak el - véli Gulácsi László. Az Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszék vezetője azt is elmondta: rendkívül fontos, hogy az emberek megértsék, szükség van a változásokra az egészségügyben, a döntéshozóknak pedig egy hosszútávú egészségügyi fejlesztési stratégiát kellene


A cinizmusból szőtt háló

» » írás

A reklámozott termék tényleges értékeinek hirdetését vagy az áruval kapcsolatos információk átadását „kecsesen” mellőzik. Ehelyett inkább egy hazug univerzumot szarnak az árucikk köré abból a célból, hogy a célcsoport tagjai ennek a mesterséges salaknak a benyelésén keresztül óhajtsák kifejezni identitásukat.
Netgyarmatosítás VS nemzeti taximutyi

» » írás

Az Uber egy amerikai fejlesztésű „okos” mobil applikációra és globális adóelkerülésre épülő üzleti modell. Az amerikai eredetű anyacég székhelye Bermudán, egy adóparadicsomban van és holland leányvállalatát olyan jogi konstrukcióval hozták létre, hogy az amerikai adóhatóságok számára holland cégnek tűnjön, a holland adóhatóság számára pedig amerikainak, de mindvégig leginkább bermudai offshore cég marad.