téma / film


Az Erő hetedik ébredése, avagy Folytassa Ábrahám!

» » írás

A film olyan pofátlan módon klónozta a IV. rész teljes cselekményét, hogy fájdalmas nézni. Gyakorlatilag nincs olyan jelenet, amit ne láttunk volna már az Új reményben, de bizonyos paneleket A Birodalom visszavágból és a Jedi visszatérből kapartak össze. Csak az ott még újnak és eredetinek hatott, sajátos látványvilággal. Szóval az alkotók úgy döntöttek, hogy nem vállalják be azt a kockázatot, amire Lucas anno hajlandónak bizonyult: valami új megalkotására.


Isteni terápia

» » írás

De mi a helyzet a pszichológia egészének a kritikájával? Honnan tudjuk, hogy hol vannak a terápia korlátai? Honnan tudjuk, hogy egy terápia mikor hasznos és mikor destruktív? Nagyonis érvényes kérdések ezek és ma még nem lehet konkrét válaszokat kapni. Éppen ezért szolgálhat remek témának a filmművészetben.A kultúrkonkvisztádor tündöklése

» » írás

Nehéz lett volna a magyar kultúrának keservesebb pillanatát elképzelni, mint amikor Andrew G. Vajna lett a hazai filmgyártás mindenható ura. A már sok-sok éve parkolópályára sodródott producer fénykorában sem a művészi igényességéről volt híres, hanem arról, hogy nála van a széf kulcsa meg egy csomó pénzes bankár telefonszáma.