oglašavanje

A cinizmusból szőtt háló

» » írás /    / 

A kereskedelmi tévékből áradó, a cinizmus eszményéből táplálkozó reklámok módszeresen kezdik ki a tudatunkat. Cinikusak, hiszen a reklámozott termék tényleges értékeinek hirdetését vagy az áruval kapcsolatos információk átadását „kecsesen” mellőzik. Ehelyett inkább egy hazug univerzumot szarnak az árucikk köré abból a célból, hogy a célcsoport tagjai ennek a mesterséges salaknak a benyelésén keresztül óhajtsák kifejezni az identitásukat. Vagyis az identitáskifejezést termékek vásárlására és használatára igyekeznek silányítani a profit maximalizálása érdekében. A kreatív energiákat elvonják az áru fejlesztésétől, és a valós fogyasztói igények minél magasabb színvonalú kiszolgálásától, helyettük inkább erre az agymosó-folyamatra összpontosítják azokat.

 

Így likvidálják a célcsoport tagjainak az aktuális termékkel kapcsolatos kétségeit, és arra szocializálja őket, hogy beérjék egyszerű, érzelmi alapokra helyezett megoldásokkal. Azokkal, hogy a reklámozott portéka a hozzájuk a legjobban passzoló választás, és hogy a legtökéletesebb megoldás valamiféle szükségletükre, legyen az valós vagy csupán vélt. Ezzel a reklám a kritikai gondolkodást, a folyamatosan mindenben kételkedő elmét felszámolja, hiszen az olyan típusú fogyasztó megkérdőjelezhet és akár vissza is utasíthat. Mert hát kire könnyebb rátukmálni a szarunkat? A racionálisra vagy az érzelmi alapon működőre?

 

Viszont a cinikusan működő marketing a fent taglalt, egyirányú kommunikációra épített manipulációs stratégiáját elkezdte félretenni és a modern trendet követve nekilátott ő is inkább - úgynevezett - közösségekben gondolkodni. A közösségi hálókon csoportokat épít maga köré, amiket aztán folyamatosan monitoroz. Web-kampányok keretében viccesnek vagy frappánsnak, de mindenképp hatásosnak kozmetikázott mémeket hint el, aztán hagyja, hogy a (lehetőleg folyamatosan bővülő) közösségén belül ezek vírusként terjedjenek szét. Méri és figyeli a potenciális fogyasztókat, a viselkedésüket és a tagok interakcióit. Egyben ez azt is kijelenti, hogy felhagy az emberek pofátlan hülyítésével, és elegánsan a háttérbe vonul. Képmutatóan meghajol a fogyasztó "szentsége" előtt, és bátorítja a közösségét arra, hogy a termékük élvezetének élményét osszák meg egymással. Így aztán a vállalat egy egyszerű közösségi tag álszent pózában tetszelegve kényelmesen levedli a manipuláció felelősségét, és széttárt karokkal mondja: itt már minden rajtatok múlik, csak a ti véleményetek számít!

 

Talán ez így is van és a XXI. század eleje ezen felelősségnek a megtanulásáról fog szólni. Arról, hogy hogyan éljünk az internet nyújtotta szabadsággal, és hogy hogyan szerezzük meg a leghatékonyabban a legszükségesebb információt az egyszerű vagy összetett problémáink megoldásához és a valós szükségleteink kielégítéséhez. Csak ehhez éppen arra a kritikai attitűdre lenne szükség, amit a könyörtelen marketinggépezet sok évtizedes butítása már kiölt az emberek többségéből.

 

TrollParádé:

comments powered by Disqus