oglašavanje

Az adóterhektől megroppant középosztály kiadja lelkét

» » írás /    / 

 

Varga Mihály kedvesebb adóhivatalt szeretne. Nyomorúságos, de a bejelentés hallatán már annak is örülni tudok, hogy nem a „szexi” szót használja. Jelezném ugyanakkor, hogy a NAV-tól nem kedvességet várok. Arra ott a csajom meg a barátaim. Egy állami szerv legyen korrekt és átlátható, hogy arra az öt és fél éve megígért, söralátét méretű bevallásra vissza se utaljak, amivel a kormány azóta is adós.


A NAV-ot áramvonalasítani, minisztérium alá sorolni, vagy megkövetelni tőle, hogy készítse el a polgárok adóbevallását, számomra egytől egyig rokonszenves elképzelés. Az is természetes, hogy a kormány egyre nagyobb hatékonyságot vár el attól az intézménytől, amely a politikai garnitúra fényűző életmódjához, a jóbarátok részére kiírt pályázatokhoz, a nyugdíjemelésekkel és rezsicsökkentésekkel felvásárolt szavazatokhoz és a rendőrség meg az egészségügy lélegeztetőgépen tartásához szükséges pénzt a társadalomból kisajtolja.


A NAV maradéktalanul teljesíti mindazt, amit a hatalom elvár tőle. Csak a neve hallatán belefagy mindenkibe a szar, legyen akár normakövető adózó, akár ÁFÁ-val trükköző kisvállalkozó. Eközben adócsaló politikust az elmúlt huszonöt év alatt nem fogott a hivatal. A NAV a világ legkedvesebb intézménye, ha Andy Vajna kaszinóiról vagy Szijjártó családi összefogásban vásárolt, kacsalábon forgó rossz ízléséről van szó. Hiába azonban a nyomozati jogkör, hiába négy évenként a hangzatos fogadkozás a korrupció megfékezésére meg a vagyonokat harácsoló politikusbűnözők elszámoltatására, a NAV továbbra is csendesen és büszkén szabotálja mindazt, ami a dolga lenne.


A világrekord mértékű ÁFA érvényesítése ugyanakkor továbbra is kegyetlen következetességgel zajlik. Míg a kormány a felső tízezerből felső harmincezret kovácsol, a középosztály tagjai tömegesen vándorolnak vagy szegényednek el. Nem szaporodnak, és nem gyarapodnak. A hatalom így konzerválja a szegénységet a latin-amerikanizálódó Magyarországon, hiszen a favellából tisztességes munkával még senkinek sem sikerült felzárkózni a Rózsadombra.


Egy bármennyire is komolyan gondolt adóreform az adóprés radikális lazításával kezdődne. Aztán azzal folytatódna, hogy az állam az egykulcsos adóztatással végre befejezettnek tekinti a közterhek demokratizálását, és a legvagyonosabb rétegeknek kedvező adópolitikát a középkeresetűek gyermekvállalását valamint a szegények munkavállalását támogató intézkedések sora váltja fel.


S ez még mindig kevés volna. A politikusok falánkságát, a hivatal kíméletlenségét és a tisztviselők gyarlóságát csak egy hatékony külső kontroll lehet képes féken tartani. Értelmetlen bármiféle adóreform, míg fel nem áll egy politikától valóban független korrupcióellenes hivatal. Addig minden történés csupán ócska burleszk: a miniszter kedves adóhatóságról ábrándozik, míg az ellenzéki sajtó a következő NAV-vezért gúnyolja, akinek megint csak nincsen nyelvvizsgája. Az ország eközben pedig egyre csúszik lefelé.
 

TrollParádé:

comments powered by Disqus