oglašavanje

Ki a nyugger?

» » írás /    / 

Nyuggernek az elfajzott, agresszív, összeférhetetlen nyugdíjast nevezzük. Könnyű felismerni buszon, boltban vagy az orvosnál. Furakszik, lökdösődik, tolakszik, kötekszik, szitkozódik és soha nem retten vissza a konfliktustól.

 

A nyugger társadalmilag legveszedelmesebb fajtája a politizáló nyugger, aki döntő részben formálja az utcai politikát, csakúgy, mint a betelefonálós rádió- és tévéműsorokat. A politizáló nyuggert mindössze két tárgykör foglalkoztatja: a történelmi múltban rekedt sérelmi politika és a nyugdíjemelés. Bár a sérelmi politizálás kapcsán számos nyuggerfrakciót ismerünk (megkülönböztetünk a teljesség igénye nélkül holokausztsérült, trianonsérült, antikommunista, kádárista, szoci, gyurcsányista, orbánista vagy jobbikos nyuggert), a nyugdíj kérdésében vagy ha az ingyenes utazásról van szó, mégis egységfrontot alkotnak.

 

Nekik minden jár, még akkor is, ha az unokáik adósságban fulladnak meg, még akkor is ha a halálba adóztatják az országot, még akkor is, ha London lesz a legnagyobb magyar város. Bár a nyuggertömegek nem azonosak a hárommillió nyugdíjassal, a nyuggerek befolyása saját korosztályukban mégis óriási. Ennek köszönhető, hogy Nyuggerisztán parlamentjében, a Vének Tanácsában kivétel nélkül nyuggerpártok képviselői ülnek. Jellemző pillanatkép az ezredfordulót követő Magyarországon, ahogy a nyolcéves kisgyerektől bérletet kér az ellenőr, a hatvanas, sportos és fitt fater meg ingyen dönget a távolsági busszal a Balatonra. Amíg az óvodai ellátás lassan már az állami intézményekben is fizetőssé válik, addig a települési önkormányzatok számolatlanul nyitják az idősek számára a klubházakat, melyekben ingyenes koncertekkel, ajándékcsomagokkal és utalványokkal kedveskednek a szépkorúaknak.

 

 

Nyuggernek minősülnek továbbá azok a rendvédelmi dolgozók, akik negyven-ötven évesen nyugdíjba mennek. Nyugger az az olimpiai érmes sportoló, aki harmincöt éves korát meghaladva élethosszig tartó járadékban részesül, miközben az olimpiai érem után egyszer már busásan meg lett jutalmazva. Nyugger mindaz a színművész és akadémikus, akinek az amúgy is magas nyugdíját százezrekkel toldja meg az állam, miközben se az olimpiai bajnokoknak, se az akadémikusoknak, se a nemzet színészeinek nincsenek megélhetési gondjaik. Ellentétben azokkal a sportolókkal, tudósokkal és színészekkel, akik szintén magas szinten teljesítettek, csak mondjuk olyan területen vagy sportágban, ahol nagy a nemzetközi konkurencia.

 

Nyuggernek tekinthetők a fentiek mellett a kamurokkantak, akik hamis orvosi papírokkal százalékoltatták le magukat. Számuk hatalmas (Magyarországon arányaiban hatszor akkora, mint Szlovákiában), de a hazai roncstársadalom egészségügyi mutatóit és önpusztítási hajlandóságát ismerve csak óvatosan és megfontoltan szabad "rokizni", ezzel ugyanis könnyen megbánthatunk olyan embereket, akik jogosan várják el tőlünk a szolidaritást, ahogy azok az idősek is, akik a szegénységi küszöb alatt élnek.

 

TrollParádé:

comments powered by Disqus