oglašavanje

Egy ellenség a barikád két oldalán

» » írás /    / 


George Lucas nyilvánvalóan magáról mintázta a sith rend legendás nagymesterét, Palpatine kancellárt. A Yodát három epizódon át elkerülő megvilágosodás akkor nyitotta rá szemem a sötét oldal rettegett lovagjának kilétére, amikor megtekintettem Lucas gyerekek számára gyártott rajzfilmsorozatának, a Klónok háborújának azt a részét, melyben Anakin titkos szeretője, Padmé Amidala szenátorkisasszony csaknem tető alá hozza a Galaxis által hőn áhított békét a köztársasági Szenátus és a szeparatista Parlament között.


Ennek az epizódnak a keretében Lucas stábja hamisítatlan vulgármarxista ámokfutásra szánja el magát. A rémálom szereplői közt megtalálható a velejéig romlott Bankárkaszt, a nagy hatalmú Kereskedelmi Szövetség és jópár általuk korrumpált szenátor. Agresszív héják egytől egyig, akik a háború révén elképesztő pénzt tesznek zsebre. A World Trade Center elleni terrortámadásra zavarbaejtően emlékeztető, véres önmerényletet hajtanak végre, hogy azzal riasszák és hergeljék a Szenátust egészen addig, míg az elveti a békeajánlatot. Mi több, újabb kölcsönök felvételébe igyekeznek őket belehajszolni, ami bizony együtt jár a banktörvény liberalizálásával.


Nem lehet pontosan tudni, hogy a Star Wars univerzumában vajon mit jelent a "liberalizálás" szó, az azonban érezhető, hogy valami mérhetetlen gonoszságot. Ezzel a törvénnyel a szenátorok - Padmé és hívei szerint - odadobják a demokráciát a Bankárkasztnak, amit azok nem is igyekeznek cáfolni, ez szerintük ugyanis nem nagy ár a háború megnyeréséért. A bankárok cinikus kegyetlenségük csúcspontján már az évenkénti tíz százalékos kamattal sem érik be, hanem huszonötöt akarnak, amelyről bármelyik általános iskolás rajzfilmrajongó kapásból megmondja, hogy arcátlan mértékű uzsora.


Padmé végül azzal fékezi meg a Bankárkaszt mohóságát, hogy egy szívhezszóló szónoklatot tart a Galaxis egyre szegényedő polgárairól, akiknek se áram, se víz, se oktatás nem jut. Az igaz és őszinte szavak a tétovázó szenátorokat a jó oldalra állítják, így Padmé átmenetileg megfúrja a pénzéhes bankárok aljas és kapzsi tervét. Nem lesz se kölcsön, se liberalizálás. Örvendj, Galaxis!


Kár lenne tagadnom, hogy nekem is megvannak a magam fenntartásai a bankárokkal szemben, ahogy az általuk számtalanszor meglékelt pénzügyi rendszerrel szemben is. Tény, hogy a szervezett üzlet által felvásárolt politika húsbavágóan létező jelenség, ahogy az Irak és az Afganisztán ellen zajló háborúk nyomán is jól érzékelhető, hogy bizony más társadalmi rétegekből származnak azok, akik a fegyvergyártás vagy a kőolajkitermelés révén új Ferrarit vettek, valamint azok, akiknek nem sportkocsi, hanem művégtag vagy koporsó jutott. A civil áldozatokról szó se essék.


Mégis az arcomba szökik a vér, amikor az a Lucas adja elő a globális kapitalizmus kritikusát, aki tömegével tereli be a McDonaldsba a gyerekeket, hogy azok megkaparinthassák leköpött életműve halhatatlan mementójának, Jar Jar Binksnek - a Naboo bolygó Fekete Pákójának - fröccsöntött műanyag mását. Míg egyik kezével a Walt Disney Company igazgatótanácsában leadja a szavazatát, addig a másik kezével magasba emeli a Forradalom vörös zászlaját, és olyan politikai propagandával mossa kiskorúak agyát, melyet ha látna, még Habony Árpád, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének marketing kreatívja is elismerően bólogatna.


Korunk hősei ma már a barikád mindkét oldalán játszanak. Orbán egyszerre Kádár, és a lázadó, aki legyőzte Kádár rendszerét. Havas egyszerre csokifaszon prüszkölő rétegértelmiségi, és Hajdú Péter kedvenc vendége a Kelemen Anna pinájáról szóló új könyve kapcsán. Gyurcsány egyszerre a mártíromságig demokrata, és az acélöklű Sztálin, aki képes volt leverni a zavargásokat. Rogán egyszerre vezére a kerekedelmi televíziók megregulázásának, és szereplő a TV2 szappanoperájában. Hajdú pedig egyszerre fogyatékos, és az az ember, aki pénzt gyárt mások fogyatékosságából.


George Lucas kancellár többé nem meglepő kivétel, hanem maga a szabály. Ahogy a Pénznek, úgy az Erőnek sincs két oldala többé. Csak Erő van és Pénz. A többi marketing.
 

TrollParádé:

comments powered by Disqus