oglašavanje

Nyuggerisztán hétköznapjai IV.

» » írás /    / 

 

A Feneketlen-tó mellett trappolok. Mellettem a futópályán a késői óra és a lassan minden árnyat elnyelő szürkület ellenére folyamatosan róják a köröket Fitneszisten hívei. A padokon fiatalok csókolóznak, a betonúton családok és idősek sétálnak. Szóval egy falatnyi Európa, egy lélegzet a polgári világból.

Ebben az áldott pillanatban tűnik fel előttem Kádár, Horn és Orbán Magyarországa. Párosan, kézenfogva. Az életkor alsó hangon is 65+, kettőjük a futók elé tornyosuló tömege legalább 200 kiló. Lehetne választási plakát is akár: Nyuggerisztán lakói birtokba veszik a futópályát egy szerelmes andalgásra. Hiszen ez is jár.

Alapból nem is vagyok ilyen rosszhiszemű. Azt gondolom, hogy eltévesztették a sötétben az utat, így hát kedvesen hozzájuk szólok: „Elnézést, bizonyára nem vették észre, de ez az út a futóknak van. Balesetveszélyes, ha itt sétálnak, maguknak is, és a futóknak is.” A férfi normális hangnemben kezdi a kárálást. „Nem tévesztettük el, csak ez a talaj az, ami jó a lábunknak, idősek vagyunk.” Gondolkodom a válaszon, hogy elmagyarázzam, milyen veszélyes őket kerülgetni, és ha már mindenáron ott akarnak sétálni, legalább egymás mögött tegyék, ne egymás mellett. Erre azonban már nincs idő. A nő, aki egy kikent-kifent vén picsa, láthatóan fennakadt a magyarázkodás okán, és agresszívan belém szállt: „Magát ki kérdezte, mi köze van hozzá?”

Sajnos nem vesztettem el eléggé a fejem. Se nyuggerezésre nem került sor, az se merült fel, hogy vegyenek vissza az arcukból, és legyenek nagyon hálásak, amiért azok, akik ma este itt sportolnak, reggel bemennek megtermelni a pénzt az ő nyugdíjukra és békés öregkorukra is. És azért is dolgoznak meg adóznak, hogy ne törjön szét a bokájuk, csak mert a valaha élt legönzőbb nemzedéknek semmi sem számít. Lumpenprolinak neveztem az öreglányt és forgattam a szemeimet, hogy miféle országban élünk. Gyenge voltam. Elbuktam. Le kellett volna tessékelnem őket a futópályáról. Vagy legalább rendőrt hívni a két huligánra.

TrollParádé:

comments powered by Disqus